veckans blogglista- mat

Låt oss tala om mat ❤ – veckans blogglista

  • Inläggsförfattare:
  • Lästid:7 minuters läsning
  • Inlägget ändrades senast:2021-04-02
  • Inläggskategori:Svenska
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Låt oss tala om en av livets stora (och mest konstanta) höjdpunkter och glädjeämnen, nämligen mat ❤. Mat är temat för veckans blogglista på sevendays. Jag gillar att prata om och reflektera kring mat så det var extra kul att skriva det här inlägget. Bilderna är från våra resor eller alternativt vårt kök. Det slår mig, när jag tittar på bilderna, att tänk! hur mycket god mat det faktiskt finns i världen.

blogglista mat

Mat är…

…bland det bästa som finns. Nödvändigt är det också. Men tänk hur många fantastiska minnen det finns som faktiskt är kopplade till just mat. Det är det lokala köket man vill testa utomlands. Det är mumsiga rätter som ska bjudas till gäster. Sill och potatis gör midsommaren. Ett liv utan mat vore riktigt tråkigt!

midsummer, finland, cake

Midsommartårta

Fick jag äta endast en rätt livet ut, skulle det vara…

…ajaj, denna är svår. Sushi, kanske? Eller frukost. Just nu drömmer jag om lyxfrukost med croissanter, gott kaffe, olika juicer och aprikossylt och goda pålägg och filmjölk och allt möjligt smarrigt. Ost skulle jag också kunna tänkta mig att äta livet ut, med gott bröd. Det är ju bra att man (jag) slipper ta sådana här jobbiga beslut.

midsummer 2017, coffee

Kaffe på klipporna

Det här äter jag inte (igen)…

Flaki, eller polsk inälvssoppa. Jag testade soppan en gång, vilket jag är ganska stolt över. (Det hade kanske något att göra med det faktum att jag inte visste vad det var.). Den smakade inte så äckligt, egentligen. Men nja. En gång får räcka gott och väl.

Salmon soup, Finnish cuisine

Mammas laxsoppa

Min favoritrestaurang…

…baren eller krogen runt hörnet. Jag är så himla dålig på restauranger, jag kan inte rekommendera en endaste bra i Stockholm, till exempel. Ofta handlar det mer om upplevelsen än om maten. Fast nu kom jag på en restaurang. Idyla  heter den och du hittar dit om du har vägarna förbi Miletičova 24 i Bratislava. Där har de en helt suverän tagliatelle aglio, olio e peperoncino. Gott vin har de också, och fräscha lemonader på sommaren.

Spaghetti aglio e olio

Aglio e olio

En stark matupplevelse…

Det är alltid underbart roligt att äta utomlands. Dels får man testa på det lokala köket och dels äter man ofta tillsammans. Hemma händer det lätt att man inte riktigt umgås då man äter, vilket är synd. Jag skulle jättegärna göra måltiderna till en social grej hela tiden istället för att snabbt äta framför datorn.

Tips! Testa slovakisk vitlökssoppa – du kommer inte att ångra dig!

Georgia and Tbilisi

I ♡ det georgiska köket

Min relation till mat…

Min relation till mat är mångfacetterad. Som tur är så är det ingen särskilt komplicerad relation, inte längre i alla fall. Maten spelar en viktig roll i mitt liv; det är roligt med matlagning, den håller igång mig, och jag tillbringar en stor del av mitt liv på at fundera på mat. Med andra ord så är det mycket mer än bara bränsle. Det är kul med att testa recept och försöka äta hälsosamt. Hälsosamt är ofta gott! Samtidigt ska mat inte tas på alltför stor allvar, tycker jag. Dock är det ibland bra och nyttigt att reflektera kring de etiska, sociala och politiska aspekterna kring mat. Det är inte helt enkelt alla gånger!

Jag hoppas att vår dotter kommer att få en bra relation till mat och att maten inte kommer att orsaka henne bekymmer. Det strävar jag efter nu, att hon ska se maten som en god och trevlig del av tillvaron; ett sätt att njuta av livet och att orka göra allt det hon vill. Däremot ska maten inte fungera som tröst eller straff.

Spain, Valencia

Och lite asturiskt…

På morgonen äter jag…

Kaffe och rostat bröd. Ibland kokt ägg och grapefrukt. Kanske yoghurt med müsli ibland. Men mest kaffe.

skönhet

Dunderfrukost

Min paradrätt i köket…

Jag var tvungen att fråga Jesper om detta och tydligen har jag ingen. Jag har nämligen aldrig lagat samma rätt två gånger. Något jag gillar är att utsätta mina gäster för diverse matexperiment. Typ, inbitna köttälskare kan få testa indiska grytor eller vegetariska rätter. Och så vidare.

Foodies: chivito

Chivito: Uruguays nationalrätt

Det här tycker jag om dieter och matföreskrifter…

Jag känner att man inte behöver göra saker och ting så komplicerade. Visst, detta är ett komplicerat ämne som väcker många känslor (både positiva och negativa) hos folk. Maten är kopplad till så mycket annat, t.ex. ideal, ångest, status o.s.v. För egen del har jag lyckats bli av med matångesten, vilket betyder att jag kan skratta högt åt alla befängda dieter. Mat ska vara fräscht, gott, gärna ekologiskt och närproducerat.

Kräftor, Svensk Kräftskiva, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.