Bratislava, Slovakien, 5 anledningar att gilla Bratislava

5 anledningar att gilla Bratislava!

  • Inläggsförfattare:
  • Lästid:7 minuters läsning
  • Inlägget ändrades senast:2021-04-02
  • Inläggskategori:Svenska
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Slovakiens sköna huvudstad på Donaus strand är ett av Europas mest underskattade resmål, tycker vi. Kanske är vi lite partiska eftersom vi bott där, men vi anser att alla borde åka till denna centraleuropeiska pärla åtminstone en gång. Här listar vi 5 anledningar att gilla Bratislava.

5 anledningar att gilla Bratislava

Som sagt, för ett par år sedan bodde, jobbade och träffades vi i Slovakiens huvudstad Bratislava. Det är en liten men kompakt stad. När jag tänker på Bratislava, så är det mysiga middagar och vinkvällar, solsken och värme, det goda livet samt lata stunder på kaféer och bokaffärer som jag ser framför mig. Varsågoda, här är våra 5 anledningar att gilla Bratislava.

1. Kontrasterna

De mysiga kullerstensgatorna i Staré mesto (Gamla stan) möter de färgglada panelák-husen i Petržalka. Slovakiens huvudstad är en stad full av kontraster. I vissa fall är det en ganska grå stad, men den har mycket charm. I över 200 var staden huvudstad i Ungern. En stor del av 1900-talet låg staden – tillsammans med resten av Tjeckoslovakien – på andra sidan järnridån. Stadens arkitektur och attraktioner vittnar om historiens skiftningar.

Slottet i Bratislava

Domkyrkan och vy över Donau
Slovak Radio Building, Budova Slovenského rozhlasu, Rozhlas a televízia Slovenska, Slovenský rozhlas, Bratislava, Slovakia

Slovakiska radiohuset
Hrad Devin, Devin Castle, Bratislava, Slovakia

Slottet i Devín
Bratislava Castle

Utsikt från slottet, med bron Most SNP och Petržalka i bakgrunden

2. Mat och dryck

Det slovakiska köket är ganska intressant. Tänk dig ost, korv, öl och vin! Soppor och kött är också vanligt. Den slovakiska nationalrätten heter brynzové halušky och den består av kokt potatisgnocchi, en fårost som heter bryndza samt rökt fläsk eller bacon. Låga priser och massor av mysiga kaféer och restauranger – det hittar du i Bratislava. Våren kommer tidigt och bland det bästa som finns är att njuta av nakladaný encián (marinerad ost) och ett glas kallt, slovakiskt vitt vin på en uteterass. På hösten har besökare chansen att åka till byarna utanför huvudstaden för att ta del av vinobranie, festligheterna kring vinskörden.

Nakladaný encián, Slovak food, cheese

Nakladaný encián

3. Närheten till allt annat

Slovakien ligger verkligen centralt och från Bratislava är det smidigt att ta sig till Österrike, Tjeckien och Ungern. Vad sägs om en båttur på Donau? När vi bodde i Bratislava tog vi tillfället i akt och reste till närliggande städer och länder. Wien ligger en timme bort, till Budapest kommer man på tre timmar. Man ska heller inte glömma bort alla mysiga småstäder i Slovakien. Bland annat Trnava och Nitra gillar vi skarpt!

4. Historia

Bratislava nämndes för första gången år 907. Ända till 1918 var staden en del av Ungern och mellan åren 1536 och 1786 var staden Ungerns huvudstad. Staden var också säte för den ungerska riksdagen från 1542 till 1848. Bratislava har varit huvudstad för ett självständigt Slovakien under krigsåren 1939-45 samt efter Slovakiens självständighet från Tjeckoslovakien 1993. Här gömmer sig gamla bunkrar vid gränsen till Österrike och slottet i Devín påminner besökare om alla dem som försökte ta sig över floden (och järnridån) till Österrike. I Bratislava påminns man ständigt om historiens vindar, samtidigt som det moderna ständigt är närvarande.

Prseident palace, Bratislava, Slovakia

Presidentpalatset
Central Bratislava

Centrala Bratislava
Michalská brána, Bratislava

Michalská brána (Mikaelsporten)
Bratislava, Slovakia

Aupark, Most SNP & Domkyrkan
The little blue church, Bratislava, Slovakia

Den lilla blå kyrkan

5. Enkelhet

Bratislava är en relativt liten huvudstad och den är väldigt kompakt. Det är lätt att ta sig runt – antingen tillfots eller med spårvagn. När vi bodde i staden 2012-14, så var det lite si och så med engelskan. Detta har ändrats på senare tid och nuförtiden klarar man sig på engelska. Stadens småskalighet betyder också att det är enkelt att ta sig till de olika shoppingcentra som finns runtom i staden. Det finns en hel del roliga butiker, dock ligger priserna på samma nivå som i resten av Europa.

 

Hur tar man sig till Bratislava?

Det finns en flygplats i Bratislava. Dock finns det inga direktflyg till Nordens. Wiens flygplats ligger en timmes bussfärd bort, så den enklaste lösningen är att ta sig till Bratislava är via Wien. Från flygplatsen i Wien går det regelbunden busstrafik till centrala Bratislava. Ett annat alternativ är att flyga till Budapest (som ligger tre timmar bort) och ta bussen eller tåget därifrån.

Vill du läsa mer?

Blev du nyfiken efter att ha läst våra 5 anledningar att gilla Bratislava? Klicka då vidare för att läsa vår engelskspråkiga serie Exploring Slovakia för mer info om Slovakien. Här kan du läsa mer om olika sevärdheter i Bratislava.

Sights in Bratislava, Napoleon's Army Soldier, Slovensko, Slovakia, Slovakien Čumil, Man at Work, Sights in Bratislava, Slovakia Čumil, Man at Work, Sights in Bratislava, Slovakia

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.