Avesta Visentpark, Sverige

Avesta visentpark, Sverige – Europeisk bison

  • Inläggsförfattare:
  • Lästid:8 minuters läsning
  • Inlägget ändrades senast:2023-06-20
  • Inläggskategori:Svenska
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
For English, look at: Avesta Bison Park, Sweden

En dagsutflykt lite då och då är ett sätt för oss att hålla vår reslust i styr. Det finns som tur är flera platser som är inom en rimlig körsträcka från Stockholm, även om det ibland tar ett bort från själva Stockholmsområdet. Avesta ligger en timme och fyrtio minuter bort för oss. I och med att vår Lilla A tycker väldigt mycket om djur så hade vi bestämt oss för att åka till Avesta Visentpark för en dag. Detta är en av ett antal platser i Sverige där det är möjligt att se Visenten, eller europeisk bison som den också kallas.


Visent

Det är ibland rätt svårt att föreställa sig att den europeiska kontinenten en gång i tiden hade stora flockar av visent som rörde sig över landskapet. Rewilding Europe är en organisation som arbetar för att återinföra visenten, samt andra arter, berättar en tragisk historia för arten. Den sista vilda visenterna i Europa dödades under första världskriget och den sista kända individen dog i Polen 1919. I ryska Kaukasus återfanns vilda visenter så sent som 1927. En räddningsaction startade 1923, vid en tidpunkt då det enbart fanns 54 överlevande visenter i fångenskap i olika djurparker. Första återinförandet av visenter i det vilda genomfördes 1954 i Białowieżaskogen i Polen och fler platser har följd efter det.

Dessa djur kan väga upp till ett ton och återfinns nu i flera europeiska länder. Antalet är ännu litet, men det ökar. Dock, så har vi ännu inga vilda visenter i Sverige.


Avesta Visentpark

Utav de 54 kvarvarande visenterna 1923 så återfanns hela 10 på Skansen i Stockholm. Sex av dessa djur flyttades till västmanländska Norberg och 1939 flyttade den lilla flocken vidare till Avesta. Sedan dess så har de varit bosatta i Stubbsveden, en liten bit utanför de centrala delarna av staden.

Det var generalkonsul Axel Ax:son Johnson som säkrade djurens första flytt till Norbert och senare till Avesta. Han var huvudägare till järnverket i Avesta – Avesta Jernverks AB. Visenten är idag en symbol, både för företagen samt för staden.

Andra världskriget blev en annan hård smäll för visenterna och bara nio avelsstationer överlevde kriget. Två av dessa återfanns i Sverige och var Skansen och Avesta. Avesta växte och blev världens största avelsstation 1965 med hela 36 djur.


Visenter i Sverige

Idag så finns det omkring 25 visenter i Avesta och flocken ökar med ca 4-8 kalvar om året.I samarbete med Rewilding Europe, så flyttas varje år ett antal djur ut i det fria i Karpaterna.

Utöver Aveseta så återfinns Visenter i små nummer på ett antal djurparker i Sverige. I södra Sverige finns Eriksberg, där finns nu omkring 60 visenter i en större inhögnad. Flera diskussioner har förts kring att återingöra visenten till det vilda även i Sverige, men beslut saknas i frågan.

Efterlämningar av visenter har hittats i södra Sverige och de tros att dessa djur har vandrat i den södra delen av landet i slutet av den senaste istiden. Det finns dock inga tecken på att deras tid i området varade under en längre tid.


Besöka Avesta Visentpark

Vi besökte parken på en lördag i juni. Det finns ett litet café som serverar mat och andra små tilltugg. Vi åtnjöt en smaklig visentburgare. Lilla A tyckte verkligen om den stora lekplatsen. Café och lekplats är omringade av tre stora inhängnader för visenterna, så djuren var alltid närvarande.

Parken ligger bara en kort biltur från centrala Avesta. Om du inte kommer från orten, så är bil troligen det bästa färdsättet, annars fungerar även cykel.

För öppettider och inträdespriser (samt övrig information), kolla in deras egna > (opens in a new tab)”>hemsida >>

Den mesta informationen här är insamlad från informationsbladen som finns tillgängliga från Rewilding Europe samt Avesta visentpark.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.