Kungsbyn Djurpark, Västerås, Sweden

Kungsbyn Djurpark, Sverige

  • Inläggsförfattare:
  • Lästid:11 minuters läsning
  • Inlägget ändrades senast:2023-06-20
  • Inläggskategori:Svenska
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
For this post in English, check here: Kungsbyn Djurpark, Sweden

Det här året har verkligen blivit ett året med flera besök på djurparker, både i Sverige och utomlands. Mestadels har det varit för att vi älskar att se de glada reaktioner som vår Lilla A sprider omkring sig när hon ser djur av olika de slag. Men det är även ett sätt for oss vuxna att lära oss mer om naturen som finns omkring oss. Efter besök av de större djurparkerna så som Kolmården och Loro Parque på Teneriffa, så är det de mindre parkerna som har lämnat de bästa minnena. Till dessa hör parker så som Avesta Visentpark samt vårt senaste djurparksbesök – Kungsbyn Djurpark.

Efter att ha kört från Vagnhärad och sedan runt Mälaren med ett stopp i Eskilstuna, så blev Kungsbyn vårt huvudmål för söndagen som var. De har smygöppnat djurparken iår och vi ösnkar dem verkligen lycka till med deras stora öppning under 2020.


Kungsbyn djurpark 2019

Den här lilla djurparken ligger mellan Västerås och Enköping, enbart en timmes körsträcka från Stockholm. Kungsbyn erbjuder redan iår stora möjligheter att se flera av våra nordiska djurarter, men det finns även ett antal för Sverige mer exotiska djur. Djurparken stängde under 2017 pågrund av familjeskäl, men dess portar smygöppnades återigen iår i väntan på deras ordentliga premiär nästa år.

Det finns dock redan nu mycket att se i parken. Ursprungligen så var detta en större gård, men som har byggts om till en djurpark med stora inhängnader för alla djuren. När man väl har passerat igenom den stora ladan så kan du ännu förvänta dig att se de sedvanliga hästarna och korna på andra sidan, men det finns så mycket mer.


Safaritur genom parken

När vi anlände vid Kungsbyn så var det pytonormarna som vi först noterade. Först därefter så såg vi traktorn med de två kopplade släpen som de använder för deras safaritur genom parken. Vi hade tur, de höll redan på att fylla vagnarna för nästa tur, så det var bara för oss att klättra ombord. Safarituren tog oss samma rutt som varje besökare i vanliga fall prommenerar och Henrik som driver parken berättade mycket under turens många stopp. Hans engagemang för parken och djuren var beundransvärt. Vi uppskattade verkligen att även få höra om de utmaningar som driften av en djurpark i denna storlek medför.

Under safarituren så hade vi möjlighet att se de flesta av Kungsbyns invånare. Den lilla extra höjden som vagnarna medförde gav dessutom en bättre synvinkel vid flera av inhängnaderna. Turen i sin helhet tog ungefär 15 minuter och vi var snart tillbaka där vi började med mycket tid kvar för att utforska mer till fots.


Djuren som har sitt hem i Kungsbyn

En promenad runt parken gav oss en ny möjlighet att se alla djuren som vi såg under safarituren och dessutom några som hade lyckats gömma sig när vi först passerade. Vi valde att promenera i motsatt riktning och började med Visenterna, eller Europeisk Bison som de också kallas. Vi berättar lite mer om dem längre ner. Ytterligare en bit bort så stöter vi på de tre alpackorna. Dessa tyckte Aava om, även om hon kallade dem för giraffer. kan det ha att göra med deras långa halsar?

Efter Alpackorna så kom vi till djuren som bor i de nordiska skogarna, eller snarare tre av dessa arter. Mufflonfåren, kronhjortarna och skogens konung – älgen. Under safarituren så hade en älg stått direkt vid stängslet, denna gång så hade de lyckats gömma sig i vegetationen och vi kunde inte se dem.

Vi fortsatte promenera runt och hälsade på parkens två kameler innan vi kom fram till det sista av de nordiska djuren. När vi nästan var tillbaka vid ladan, så såg vi räven som höll på att markera sitt revir längsmed stängslet. Det luktade rätt påtagligt, men vi lyckades komma så nära som en meter ifrån den utan att den uppmärksammade oss något nämnvärt.

När vi väl skulle till att lämna Kungsbyn så möts vi av nästa stora överraskning. Henrik, han som driver parken, höll på att testa parkens nya attraktioner. Han hade vadat ut i en liten damm vid ingången och stod nu vid ett träd mitt i dammen. En liten bro ledde parkens lemurer över gångvägen till trädet där Henrik stod med bananer. Detta medförde att vi hade två lemurer över våra huvuden när vi lämnade parken för denna gång.


Visenter

Vi har skrivit en del på engelska om visenter och då framförallt efter vårt besök på Avesta Visentpark tidigare denna sommar. We är ännu väldigt imponerade av detta ståtliga djur, som har varit utdött i Sverige sedan en väldigt lång tid tillbaka. Spår som har hittats av dessa har daterats till slutet av den senaste istiden. Visenten utrotades i Europa vid första världskrigets slut och Sverige har fyllt en viktig roll i bevarandet av arten och flera svenska djurparker både huserar och avlar visenter för att dessa ska kunna återinföras till det vilda i olika delar av Europa.


Besöka Kungsbyn Djurpark

Som vi nämnde tidigare, Kungsbyn ligger i Kungsåra mellan Västerås och Enköping. Detta är enbart en timmes körväg från Stockholm.

För öppettider och entrepriser så hänvisar vi till deras officiella hemsida som ni finner

Det här inlägget är inte skrivet i sammarbete med Kungsbyn. Utan detta är snarare vårt sätt att visa uppskattning för de trevliga och bra aktivieter som finns tillgängliga omkring oss.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.