Köra bil på Kefalonia, Köra bil på Kefalinia, Grekland

Köra bil på Kefalonia, Grekland

  • Inläggsförfattare:
  • Lästid:10 minuters läsning
  • Inlägget ändrades senast:2021-04-02
  • Inläggskategori:Svenska
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
For English:  Driving on Kefalonia, Greece 

Att köra bil i Grekland har aldrig varit något som jag har haft i åtanke. Så när vi skulle spendera en månad i Aten så var det redan klart – det skulle inte bli att köra någonstans själv. Med det sagt så kan såklart omständigheter ändras. Några veckor i Grekland medförde ett lugn och så byttes tillslut Aten mot Kefalonia för en helg. Det behövdes inte mer för att vi skulle hyra bil för en dag för att utforska ön. Här är mina tankar och rekommendationer kring att köra bil på Kefalonia.

Visiting Athena, Kefalonia Road Trip, Greece

Bakgrundsinformation

Jag är långt ifrån en erfaren bilförare som kan ge er professionell rådgivning kring att köra bil på Kefalonia, eller någon annan plats för den delen. Min bakgrund ser snarare ut såhär. Jag behövde nyligen förnya mitt körkort i och med att mitt första närmade sig sina 10 år. Under den perioden så har jag enbart ägt en egen bil sedan 2017. Jag har dock sedan 2016 kört bil i 14 olika länder. Nämligen: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Luxemburg, Namibia, Nederländerna, Portugal (Madeira), Slovakien, Spanien (Teneriffa), Sverige, Sydafrika, Tyskland och då även Grekland.

Här är våra andra poster om att köra utomlands (på engelska):
- Driving in Namibia - 5 Tips for Travelers
- Driving on Madeira, Portugal
- Driving on Tenerife, Spain

Inget land har dock skrämt mig mer än Grekland när det kommer till att köra bil. Jag har alltid haft en stor respekt för trafiken i sydöstra Europa och har ännu ine förstått mig på dess flöde.

Vi hade varit i Grekland i tre veckor när det var dags att spendera en långhelg på Kefalonia. Lugnet på ön var det som tillslut fick mig att överväga att hyra en bil och ta en road trip för att se mer av vad ön hade att erbjuda. Det var också ända sättet att verkligen ta sig runt på ett effektivt sätt. Framförallt då vi behövde en bilbarnstol till vår lilla ettåring.

Anledningar till att köra bil på Kefalonia

Kefalonia är en fantastisk ö med så många vackra stränder, städer och andra sevärdheter utspridda med några kilometers mellanrum. Hur kan man se dem alla? Man kan alltid försöka hitta en buss, men med det så kan vi bara önska er lycka till. Det finns säkert även några gruppturer att boka från turistområdena, men då får ni följa ett på förhand bestämt tidsschema. Vem vill göra det på semestern? Dyrare förslag finns så som att boka en taxi för en dag. Vi valde tillslut att hyra en bil, då det var det enda förslag som passade våra önskemål. Det gav oss möjligheten att åka dit vi ville, när vi ville och att vi då kunde anpassa dagen till vår lilla tös. När man reser med ett barn så vet man ju aldrig riktigt hur dagen kommer att se ut. Säkerhetsmässigt så var hyrbilen också det bästa förslaget, då vi inte hade med oss en egen bilbarnstol utan kunde hyra en istället.

Vår slutsats är att det bästa sättet att verkligen kunna ta in allt som Kefalonia har att erbjuda är genom att köra själv.

Köra bil på Kefalonia – Våra rekommendationer

Så vad borde du ha i åtanke när du kör bil på Kefalonia? Att köra bil i de flesta europeiska länder bör vara relativt likvärdigt, men det finns såklart kulturella skillnader. Här är våra rekommendationer och tanker kring vilka skillnader och utmaningar som du kan stöta på när du kör bil på Kefalonia.

#1 Kör i ditt eget tempo

Det största problemet som vi har stött på när vi kör i ett nytt land är att man som förare inte känner till trafikens tempo och därmed blir stressad. Kefalonia är inget undantag och ön är full med hyrbilar som körs av turister från ett flertal olika länder. Vårt råd är att kör försiktigt och ta den tid som du behöver. Det finns så många risker på dessa vägar, med branta klippor och snäva kurvor. Utöver det så finns ju alltid den övriga trafiken. Så, kör försiktigt och släpp förbi de övriga istället för att låta dem stressa dig.

Vid flera tillfällen så var dessutom hastighetsskyltarna vandaliserade, vilket medförde att det var omöjligt att utläsa vilken hastighetsbegränsning som gällde. Flera medtrafikanter verkar istället ha tolkat det som att de inte finns någon hastighetsbegränsning. Tillslut är det ditt eget beslut om hur försiktigt du vill köra.

#2 Planera din körning i förväg och förvänta dig tokigheter från andra

Med detta syftar jag inte på att du ska planera i förväg vart du vill åka. Utan snarare att alltid planera din körning kring hur situationen omkring dig utvecklas. Det kan låta uppenbart, men för de flesta så verkar så inte vara fallet.

En smal väg? Håll ett öga på platser där det är lättast att möta mötande trafik. En snäv kurva med dålig sikt? Kör inte i mitten av vägen. Står en bil vid vägkanten? Förvänta dig att de kan antingen få för sig att börja köra, göra en u-sväng eller att någon får för sig att hoppa ut och springa över vägen för att ta foton.

Så ta alltid i beaktande vad andra kan tänkas hitta på för dumheter och anpassa din körning. Låt inte någon förstöra din semester bara för att du förväntar dig att alla följer din logiska struktur. Även vid mindre farliga situationer, så är det mer bekvämt när allt flyter på smidigt.

#3 Hyr en liten bil

Det kan ofta vara bekvämt att köra en stor bil. Man sitter bättre, ser vägen bättre och sitter säkrare. Men Kefalonia är en av de platser där du riskerar att en stor bil blir ett besvär. De flesta vägar är smala, men inte för smala för en SUV eller liknande. Det gäller dock bara så länge som du håller dig borta från städerna. I städerna så börjar utmaningarna för en större bil. En bil parkerad vid vägkanten kan medföra att en större bil inte tar sig förbi på de smala gatorna. Att hitta en parkeringsplats kan verka omöjligt när bilarna står så tätt att en liten Fiat knappt kommer in.

Små bilar ses ofta inte som lika säkra som stora och det stämmer såklart. Men när situationen är att de flesta bilar är i storleken av en Fiat Panda, så minskar risken för att det är en stor Volvo som du kolliderar med.

#4 Njut av vyerna

Att köra är en sak, men när du är på Kefalonia så är det ett måste att också njuta av de vyer som erbjuds utefter vägen. Så se till att stanna där det är möjligt och njut av utsikten. Varför skulle du annars hyra en bil och köra runt? Det finns så många platser med en fantastisk utsikt. Se bara till att stanna på en säker plats, helst i en av de många parkeringsfickor.

Vi hoppas att du får en trevlig vistelse på Kefalonia och kör försiktigt.

Visiting Athena, Kefalonia Road Trip, Greece
Det här inlägget skrevs först på engelska och återfinns här:
Driving on Kefalonia, Greece

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.